zsírégető magazin

Tengerterápia a nyaraláskor

A Zsírégető Magazin archívumából. A Zsírégető Magazin a Gastroyal 2010-2011 között megjelenő kiadványa volt, amelyben szakértőink nyújtottak segítséget az egészséges életmód megvalósításához, számos szakterületet felölelve írásaikkal.

A Gastroyal Magazinban és a Gastroyal oldalain megjelenő tartalmak szakmai felügyeletét

Wollák Zsuzsanna
Wollák Zsuzsanna
vezető dietetikus

látja el.

1992-ben szerzett a Pécsi Tudományegyetem Dietetika Szakán diplomát. 2002 óta tölti be a Gastroyal csoport vezető dietetikusi pozícióját, mellette a Fővárosi Önkormányzat Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő Dietetikai Osztályának vezetője, a Magyar Diabetes Társaság tagja.

Teljes profil megtekintése

Rengetegen olvastak róla regényekben, csodálták és irigyelték filmen azoktól, akik ott megtehették: a tengerterápiát, más néven a tengerparti gyógykezeléseket. Mai szóval élve tenger-wellnessnek is nevezhetjük azokat a változatait, amelyekre nem a kezelőorvos utal be bennünket, hanem mi magunk vágunk neki a nyugalom, szépség és egészség szinonimáját jelentő tengermelléki regeneráló kúrának.

Manapság megint divatba jött a tenger gyógyító hatását igénybe venni, tartós stressztől a pszoriázis (pikkelysömör) kezeléséig számos kellemetlen testi-lelki tünetünkre. A tenger maga és a partjain elterülő luxuslétesítmények, vagy egzotikus, nomád kikapcsolódási központok, rejtekhelyek manapság már egészen másfajta, sokkal komplexebb szolgáltatásokkal várják a gyógyulni vágyókat, mint előző divatba jövetelük idején, a 19. század második felében és a 20. század utolsó békeéveiben. Akkoriban edezték fel - újra az ókor óta - széles látókörű orvosdoktorok a holisztikus gyógymódot, amelynek egyik leghatékonyabb eszköze a tengerparti fürdőkúra, pihenés és szépülés együttes lehetősége. A holisztika időközben ismét a támadások kereszttüzébe került, és csupán manapság kezd új értelmet nyerni az embernek, mint teljes egésznek a szemlélete és gyógyítása.

Tengerterápia a nyaraláskorj<
Tengerterápia a nyaraláskor

Az orvostudomány nagyobbik fele még ma sem azon igyekszik, hogy ne egy betegséget gyógyítson önmagában, hanem átfogóan szemlélje az ember testi-lelki állapotát, és annak megfelelően járjon el. A holisztikus orvos azonban komplex kezelésben részesíti a pácienst még akkor is, ha csupán külsejével kapcsolatos önértékelési zavarokkal fordul hozzá. Ilyenkor magától értetődő a holisztikus doktor számára, hogy a beteget meg kell szépítenie, és ezt nem csak azzal éri el, hogy elküldi fogyókúrára, plasztikai sebészhez és kozmetikushoz.

Hanem irány a tenger. Nem csak a benne való megmártózás csodája szépít-gyógyít, hanem látványa, illata, közelsége, hullámzása egyszóval minden porcikája.

Az erre szakosodott, úgynevezett tengerterápiás városokban a testi megújulás és a lelki kicserélődés ezernyi rafinált módozata várja az erre vágyókat. Nemcsak üdülésre alkalmas luxushotelek, hanem minden jót kínáló szépségfarmok, lelki gyógyító központok is megtalálhatók szép számmal Franciaországtól Tunézián át Marokkóig, Törökországig vagy épp a Maldív-szigetekig.

Ezeken a helyeken a vízzel való gyógyítás ezerféle módozatát kipróbálhatjuk, de a masszázsfajták végtelen sora, a speciális testkezelések és különleges diéták sokasága is arra vár, hogy válasszunk belőlük, természetesen szakavatott tanácsadók segítségével. Sőt, ha arra támad kedvünk, kikapcsolódásként a diétás specialitások elkészítésére helyben szervezett főzőtanfolyamokon meg is tanítanak.

Ilyen helyeken nem fordulhat elő, hogy az orvosnak nincs ránk elegendő ideje, hiszen a pénztárcánkból kikerülő kisebb vagyon ellenértékét távozáskor a tükörben látványosan érzékelnünk kell. Ezeken a kúrákon nincs mód unatkozásra: narancsbőr-eltüntetéstől a szépítő masszázsokig és tornákig ezerféle szépítő elfoglaltság tölti ki a napjainkat.

A thalasso- és balneoterápiát nemcsak ideges, rosszkedvű, jó dolgukba belefáradt hölgyek használhatják látványos eredménnyel, hanem szülés utáni esztétikai és depressziós gondokkal küzdő kismamák, szenvedélybetegek is. Tengerterápiával még a dohányzásról, a kényszeres evésről is remekül leszoktatható a páciens.

Bármely partot választjuk is a szépítő-gyógyító tengerterápia igénybevételére, találkozunk majd csak arra jellemző hatóanyagokkal: más-másfajta ásványi anyagokban bővelkedő sóval, különleges algákkal, tengeri növényekkel, amelyek megújulásunkat, megszépülésünket szolgálják: ráadásul valóban hatékonyan. A tenger kincseit itt sohasem vegyi laboratóriumokban teszik alkalmassá a felhasználásra, hanem natúr formában alkalmazzák, mondatni: a biónál is bióbbak. Iszap- és algapakolásoktól, arc- és testápolóktól a tengeri ásványokból készülő színpompás szemfestékig, arcpírig mindenből fel is tankolhatunk.

Ne feledjük: az ókor legendásan gyönyörű asszonyai Kleopátra, Poppea és még sokan mások mind a tenger kincseit is kiaknázva váltak a történelem máig ismert páratlan szépségeivé. Ha utazni készülünk, érdemes a hasznos pihenés idejét összekötni a gyógyító szépüléssel valamelyik tengerparton. A hatalmas vizek a természet páratlan kozmetikusai vegyük igénybe szolgáltatásaikat bátran!

Jelen írásunk a Gastroyal Zsírégető Magazinjának archívumából származik és több mint 12 hónapja nem frissült. Ezért tartalmazhat olyan adatokat és információkat, amelyek már nem érvényesek és nem feltétlenül tükrözi a Gastroyal jelenlegi szakmai álláspontját.