• Mediterrán diéta Mediterrán diéta Mediterrán diéta Mediterrán diéta
    mediterrán diéta mediterrán diéta
  • Mediterrán diéta Mediterrán diéta Mediterrán diéta Mediterrán diéta

    Egészség megőrzése a legfőbb szempont úgy,
    hogy közben fogyaszt is!

    Egészség megőrzése
    a legfőbb szempont úgy,
    hogy közben fogyaszt is!

  • Mediterrán diéta Mediterrán diéta Mediterrán diéta Mediterrán diéta

    Válogatott, jó minőségű, magas tápértékű alapanyagok!

    Válogatott, jó minőségű,
    magas tápértékű alapanyagok!

  • Mediterrán diéta Mediterrán diéta Mediterrán diéta Mediterrán diéta

    Olivaolaj = folyékony arany

    jótékony hatás a koleszterint szintre

    csökkenti a szív, keringési zavar és rák kialakulásának kockázatát

    depresszió ellen is hatásos lehet

    Olivaolaj = folyékony arany

    jótékony hatás a koleszterint szintre

    csökkenti a szív, keringési zavar és rák kialakulásának kockázatát

    depresszió ellen is hatásos lehet

  • Mediterrán diéta Mediterrán diéta Mediterrán diéta Mediterrán diéta

    Zöldfűszerek, a változatos íz élményért!

    Zöldfűszerek,
    a változatos íz élményért!

  • Napi 4x étkezés: reggeli, ebéd, vacsora, snack (tízórai vagy uzsonna) + 1 liter Fehér ital

    Reggeli: gyümölcsös készítmények

    Ebéd és vacsora: mediterrán jellegű és ízvilágú ételek

    Snack: aszalt gyümölcs + olajosmag

    Ital: Gastroyal Fehér Tea

    Napi 4x étkezés: reggeli, ebéd, vacsora, snack (tízórai vagy uzsonna) + 1 liter Fehér ital

    Reggeli: gyümölcsös készítmények

    Ebéd és vacsora: mediterrán jellegű és ízvilágú ételek

    Snack: aszalt gyümölcs + olajosmag

    Ital: Gastroyal Fehér Tea

MEDITERRÁN - EGÉSZ NAPOS DIÉTÁS ÉTREND
EGYEDÜLÁLLÓ, MERT MI NEM RECEPTEKET ÉS TANÁCSOT ADUNK, MI ELKÉSZÍTJÜK!

MEDITERRÁN
EGÉSZ NAPOS DIÉTÁS ÉTREND

EGYEDÜLÁLLÓ, MERT MI NEM
RECEPTEKET ÉS TANÁCSOT ADUNK,
MI ELKÉSZÍTJÜK!

TÖBB MINT DIÉTA, ÉLETMÓD IS!

Kiegyensúlyozott táplálkozási forma, nem csak fogyni vágyóknak.
A Mediterrán étrendnél az egészség megőrzése a legfőbb szempont úgy, hogy közben fogyaszt is.
Gazdag vitaminokban, ásványianyagokban, antioxidánsokban, rostokban és értékes tápanyagokban!

A Mediterrán diétánál nem kell számolni a kalóriát, a szénhidrátot, és a tápértékeket sem.
Hatékonysága a válogatott alapanyagok és a belőlük készült mediterrán jellegű ételek fogyasztásának mértékén és rendszerességén alapul.
Nézd meg étlapunkat! Majd az alatta lévő leírásban, tudj meg többet az étrend alapjairól és a szervezetre gyakorolt hatásáról!

* Az A'LA CARTE étel árakhoz képest

Az oldalon feltüntetett tápértékek számított értékek és tájékoztató jellegűek, a tényleges értékek a konyhatechnológiai eljárásokból adódóan ezektől némileg eltérhetnek. A feltüntetett kedvezmények a listaárhoz képest értendők, a listaár pedig az a la carte étlapon feltüntett árat jelenti. A kedvezményes heti vagy többhetes megrendelésekre lemondást nem áll módunkban elfogadni, a különböző kedvezményeket pedig nem tudjuk összevonni. Az étlap változásának jogát fenntartjuk.

MEDITERRÁN - diétás étrend ISMERTETŐ


Mediterrán étrend alapjai

a rendszeres hal fogyasztás (heti 2-3 alkalommal)
olívaolaj használata
minden nap friss vagy párolt zöldségek, gyümölcsök, aszalványok
diófélék, olajos magvak
a növényi eredetű proteinek, azaz hüvelyesek (borsó, bab, lencse,stb.) előnyben
teljes kiőrlésű gabonafélék
ízesítések fűszer és gyógynövények formájában
bőséges folyadék, főként tiszta víz és ch mentes/szegény italok fogyasztása
baromfihús, tojás és tejtermék, azaz joghurt és sajt napi egyszeri fogyasztás
minimális vörös hús fogyasztás
a finomított, feldolgozott élelmiszerek elhagyása
cukros ételek, só fogyasztásának radikális csökkentése

Étkezések

Napi 4 étkezés: reggeli, ebéd, vacsora, snack (tízórai vagy uzsonna) + 1 liter Fehér tea

Reggel és délelőtt: gyümölcsös készítmények (pl.: joghurtos, kocsonyás alapok)

Ebéd és vacsora:
- MEDITERRÁN ÍZVILÁG - görög, spanyol, olasz jellegű ételek
- Hetente legalább 2-3 halétel
- Rengeteg zöldség
- Olívaolaj felhasználása

Snack (tízórai vagy uzsonna): Olajos magvak és aszalt gyümölcsös mix (zsírban oldódó vitaminok, rost)

Ital: Saját gyártású 1 liter Fehér tea, mindösszesen 20 kcal


Igyunk egészségeset!

A Fehér tea, italunkban a fehértea-fű rendkívül magas antioxidáns tartalommal bír. Az ital valódi citrommal készül. A hozzáadott L-karnitinnek köszönhetően segítheti a zsírok lebontását.

Szervezetünkre gyakorolt hatások

  1. Optimalizálhatja a vérzsírértékeket, mert az olívaolaj-, olajosmag- és hal fogyasztásnak köszönhetően az étrend gazdag egyszeresen-, illetve többszörösen telítetlen zsírsavakban

  2. Csökkenthető a rák kialakulásának kockázata, mivel a zöldséges, gyümölcsös ételek fokozzák az antioxidánsok, például a béta-karotin, C-vitamin, E-vitamin és a polifenolok jelenlétét a szervezetben. Ezek az antioxidánsok felelősek a szabadgyökök megkötéséért.

  3. Egyensúlyban tartja a vércukorszintet, így jótékonyan hat a szénhidrát-anyagcserére, ez köszönhető a teljes kiőrlésű tésztákban, zöldségekben, gyümölcsökben és hüvelyesekben található rostoknak .

  4. A vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban, rostokban és értékes tápanyagokban gazdag, kiegyensúlyozott, feldolgozott élelmiszerekben szegény étrend számos módon segíti az egészségünk megőrzését, többek között csökkenti az ún. oxidatív stressz káros hatásait és csökkenti és gyógyítja a gyulladásos folyamatokat.
  5. Kutatások szerint a mediterrán étrend szerint étkezőknek jobbak a kognitív funkciói, kevésbé veszélyezteti őket az Alzheimer-kór és a memóriazavarok, ráadásul a depressziós tünetek is ritkábban érintik őket.

  6. Egy másik vizsgálat szerint ez az étrend az ízületi panaszokkal, mozgásszervi betegségekkel élőkre is jó hatással van: kevesebb fájdalomról és az életminőség javulásáról számoltak be.

*Felhasznált irodalom és tanulmányok melyek a fenti állításokat igazolják

Neked ajánljuk, ha:

  • kedveled a mediterrán ízvilágot és a halételeket
  • egészséges életmódba beilleszthető táplákozási formát keresel
  • kiegyensúlyozott étrend mellett szeretnél fogyni

Figyelünk rád!

  • Cukorbetegség, emésztő- és kiválasztó szervrendszert érintő betegség esetén orvos véleményét kell kérni
  • Diagnosztizált táplálékallergia és intolerancia esetén saját felelősségre fogyasztható, vagy szintén orvos vagy dietetikus véleményét kell kérni!
  • Várandósság és szoptatás ideje alatt konzultálj orvosoddal!

Inspiráld önmagad!

Neked készítettük Fogyókúra-naplónkat, melyen szép eredményeidet írhatod és követheted nyomon. Nyomtasd ki és tedd egy hűtőmágnes alá, eredményeid így mindig a kezed ügyében lesznek.

Gondoltad volna a mediterrán táplálkozásról?

... az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította
...ezen táplálkozást folytató népeknél a legmagasabb a várható élettartam (a statisztikai adatok szerint)
..."földtől az asztalig" szemlélet - azaz az UNESCO átfogó leírása; "...mint a növénytermesztés, a betakarítás, a halászat, az állattenyésztés, a tartósítás, a feldolgozás, az elkészítés és kiemelten az ételek elfogyasztását magába foglaló készségek, tudás, valamint hagyományok összessége" - jellemzi
...évezredes hagyományai vannak, mediterrán konyhára jellemző ételek eredete az ie. 1000-re nyúlik vissza
...7. éve a MEDITERRÁN DIÉTA VEZETI, aktuális fogyókúrák között felállított RANGSORT (amit egy egészségügyi szakértőkből álló testület vizsgálatai alapján állítanak fel) Ebben a rangsorolásban, a legjobban értékelt diéta azok számára is, akik szív-egészséges étrendet, cukorbetegség vagy IR étrendet keresnek, vagy a csontok és ízületek egészségét keresik. forrás: https://health.usnews.com/best-diet/mediterranean-diet
...1975-ben Ancel Keys amerikai biológus és felesége Margaret Keys vegyész hozták nyilvánosságra először a mediterrán étrend fogalmát, de csak 1990-es évek után lett igazán ismert
... paradoxonon alapuló fogyókúra, mert amíg mediterrán országokban viszonylag sok zsírt fogyasztanak, mégis sokkal alacsonyabb a szív- és érrendszeri megbetegedések aránya, mint hasonló arányú zsírfogyasztásnál az USA-ban

Gyakori kérdések és válaszok

  • Mikor látszik majd a diéta eredménye?

    MEDITERRÁN diéta egy kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozási folyamaton alapul. Az egészséges fogyás elve alapján időt kell szánni a testnek az átállásra. Így a tartósabb eredmény érdekében vezető dietetikusunk minimum 4 heti fogyasztást ajánlja.

  • Mennyi szénhidrátot fogyaszthatok a diéta során?

    MEDITERRÁN diéta nem szénhidrát számoláson alapul. Az egésznapos étrend a megfelelő egészséges napi szénhidrát adagot tartalmazza.

  • Mennyi fehérjét fogyaszthatok a diéta során?

    MEDITERRÁN diéta nem fehérje számoláson alapul. Az egésznapos étrend a megfelelő egészséges napi fehérje adagot tartalmazza.

  • Mennyi kalóriát vihetek be a diéta során?

    MEDITERRÁN diéta nem kalória számláláson alapú, az étkezések megfelelő energiával látnak el a nap folyamán, TOVÁBBI KALÓRIA BEVITEL RONTJA A HATÉKONYSÁGOT ÉS AZ EREDMÉNYT.

  • Mikor és milyen ételeket ehetek a diéta alatt?

    MEDITERRÁN diéta található ételek receptúrája teljes, mely biztosítja, hogy a szervezet megfelelő tápanyagokhoz jusson. Az étrend fogyasztása során más étel fogyasztása nem ajánlott!

  • Mit ehetek még az étrenden kívül, ha nagyon éhes vagyok?

    MEDITERRÁN egész napos étrend, a mediterrán étkezés alapjai szerint, dietetikus szakember által lett összeállítva. A napi 3 fő étkezésen túl található snack fogyasztható az étkezések között, ezen felül javasoljuk, hogy csak is Mediterrán étrend alapjai pontban leírtak szerint egészítsd ki táplálkozásod.

  • Milyen kenyeret ehetek a diéta alatt?

    MEDITERRÁN diéta mellett csak nagyon erős éhség érzet mellett maximum teljes kiőrlésű vagy maglisztből készült kenyér fogyasztható (max.: 3-5 dkg).

  • Milyen gyümölcsöt ehetek a diéta alatt?

    MEDITERRÁN étrend tartalmaz gyümölcsöket, ezen felül maximum a legjobb választás egy-egy narancs, mandarin, aprómagvasok pl.: málna, áfonya, lehet.

  • Mennyi vizet igyak a diéta alatt?

    MEDITERRÁN diéta már tartalmaz 1 liter speciális, Gastroyal fejlesztésű, az étrend hatékonyságát segítő FEHÉR TEA italt, de EZEN FELÜL TOVÁBBI minimum 1 de akár 2 liter tiszta víz fogyasztása javasolt, mivel a MEDITERRÁN TÁPLÁLKOZÁS alapja a sok folyadék.

  • Milyen vitaminokat szedjek a diéta alatt?

    MEDITERRÁN diéta alatt lehetőleg tiszta, adalékanyagoktól mentes vitaminokat fogyassz.

  • Milyen táplálék kiegészítőket fogyaszthatok a diéta alatt?

    MEDITERRÁN diéta alatt táplálék kiegészítők fogyasztása saját felelőséggel, javasoljuk táplálkozási szakértő, dietetikus esetlegesen orvossal történő konzultációt.




    * Felhasznált irodalom és tanulmányok melyek a fenti állításokat igazolják:
  1. Siposné Kecskeméthy K. A mediterrán térség jelentősége a Szövetség számára. In: Hadseregek a Mediterráneumban. Mediterrán Világ Szimpózium III. Veszprém konferencia. Veszprém. Pannon Egyetem MFTK-HM Zrínyi KhtZrínyi Kiadó. 2009:112.
  2. Margat J, Valee M. Mediterranean vision on water, population, and the environment for the 21st century. Blue Plan. 2000. January. 62.
  3. Kovács LE. A magyar és az európai kulturális örökség megjelenése a tradicionális táplálkozáskultúrában. Módszertani tanulmány. Debreceni Egyetem. 2013.
  4. http://www.unesco.org/culture/ich/index.php?lg- =en&pg=00011&RL=00884 Elérve: 2018. 08.01.
  5. WHO. Cultural Contexts of Health and Well-being. Policy brief, No. 1. Culture matters: using a cultural contexts of health approach to enhance policy-making. 2017.
  6. Rodler I. Mediterrán táplálkozás, mediterrán étrend. Budapest. Medicina. 2006.
  7. http://mediterradiet.org/nutrition/mediterranean_diet_pyramid Elérve: 2018. 08. 08.
  8. Dietary Guidelines for Americans 2015-2020. http://health.gov/dietaryguidelines/2015/guidelines/ Elérve: 2018. 08. 08
  9. http://mdosz.hu/uj-taplalkozasi-ajanlasok-okos-tanyer/ Elérve: 2018. 08. 18.
  10. Utczás A. mediterrán étrend a hosszú élet titka? Interdiszciplináris Magyar Egészségügy. 2015;14(7):17-21.
  11. Csupor D. Növények a mediterrán étrendben, Mi az olívaolaj titka? Családorvosi Fórum. 2005;11:60-63.
  12. Kovács I. 10 DOLOG ... amit az olívaolajról tudni kell. Új Diéta. 2005;2:29.
  13. Sacchi R, Paduano A, Savarese M, Vitaglione P, Fogliano V. Extra virgin olive oil: from composition to "molecular gastronomy". In: Zappia V., Panico S., Russo G., Budillon A., Della Ragione F. (eds) Advances in Nutrition and Cancer. Cancer Treatment and Research. 2014;159:325-38. Berlin, Heidelberg. Springer. 2014.
  14. https://www.sevencountriesstudy.com/about-the-study/ Elérve: 2018. 08. 10.
  15. Estruch R. és mtsai. PREDIMED Study Investigators. Primary prevention of cardiovascular disease with a Mediterranean diet. N Engl J Med. 2013;368(14):1279-90.
  16. Estruch R, Ros E, Salas-Salvadó J és mtsai. Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet Supplemented with Extra-Virgin Olive Oil or Nuts. N Engl J Med. 2018;378(25):e34; DOI: 10.1056/NEJMoa1800389.
  17. Mozaffarian D. Dietary and policy priorities for cardiovascular disease, diabetes, and obesity. Circulation. 2016;133:187-225.
  18. Di Daniele N. és mtsai. Impact of Mediterranean diet on metabolic syndrome, cancer and longevity. Oncotarget. 2017;8(5):89478979.
  19. Romagnolo DF, Selmin OI. Mediterranean Diet and Prevention of Chronic Diseases. Nutrition Today. 2017;52(5):208222.
  20. Tong TYN, Wareham NJ, Khaw KT, Imamura F, Forouhi NG. Prospective association of the Mediterranean diet with cardiovascular disease incidence and mortality and its population impact in a non-Mediterranean population: the EPIC- Norfolk Study. BMC Med. 2016;14:135; DOI 10.1186/s12916-016-0677-4
  21. Martínez-González MA. Benefits of the Mediterranean diet beyond the Mediterranean Sea and beyond food patterns. BMC Med. 2016;14:157; DOI 10.1186/s12916-016-0714-3
  22. WHO (2018) Childhood Obesity Surveillance Initiative (COSI) Factsheet. Highlights 2015-17.