zsírégető magazin

A napozás és az uv-sugárzás

A Zsírégető Magazin archívumából. A Zsírégető Magazin a Gastroyal 2010-2011 között megjelenő kiadványa volt, amelyben szakértőink nyújtottak segítséget az egészséges életmód megvalósításához, számos szakterületet felölelve írásaikkal.

A Gastroyal Magazinban és a Gastroyal oldalain megjelenő tartalmak szakmai felügyeletét

Wollák Zsuzsanna
Wollák Zsuzsanna
vezető dietetikus

látja el.

1992-ben szerzett a Pécsi Tudományegyetem Dietetika Szakán diplomát. 2002 óta tölti be a Gastroyal csoport vezető dietetikusi pozícióját, mellette a Fővárosi Önkormányzat Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő Dietetikai Osztályának vezetője, a Magyar Diabetes Társaság tagja.

Teljes profil megtekintése

A bőrgyógyászok majd egy évtizede kongatják a vészharangot, a környezetvédők aggodalmának jogossága is napról napra világosabb még a legkevésbé környezettudatos ember számára is. A bőrrákról mindennaposak a riasztó híradások, felvilágosító riportok. Idén mégis újra millióan fogják rákvörösre vagy rézbőrűre pirítani magukat a tűző napon. Nézzük, mire kell feltétlenül odafigyelnünk napozáskor saját egészségünk és talán nem túlzás életben maradásunk érdekében.

Az egészséges, napsütötte (és nem napégette) bőr esztétikus és vonzó. Valamilyen fura módon a szabadság és a gondtalan, vidám nyár egyik fő üzenethordozója. De amikor alig várjuk, hogy röpke szabadságunk alatt végre közelítsünk a csoki színéhez, nem sokat törődünk azzal, hogy éltető ereje mellett a napsugár, a napozás a legjobb és leggyorsabb öregedés-siettető.

A pszichológusok véleméye szerint a napozás szeretetének hátterében a kapcsolatteremtés, a nyitottabbá válás, a szórakozás és az élvezetek keresése áll, mivel mindez vidámságot, pörgést, izgalmat csempész a szürke hétköznapokba. Strandon, parton mindenki könnyebben és gyorsabban köt ismeretséget, flörtöl, lazít. De ugyanakkor napozás idején idegen tekintetek ezrei mustrálják a testünket, és a bőrünk árulkodó névjegyként szolgál, szándéka ellenére is sok mindent elárulva tulajdonosáról. Tehát napozás előtt, alatt és után még többet kell törődnünk legnagyobb kiterjedésű szervünkkel, még gondosabban kell ápolnunk a bőrünket.

A napozás és az uv-sugárzás<
A napozás és az uv-sugárzás

Unásig ismételt aranyszabály, mégsem lehet elégszer mondani, hogy megfogadjuk: csak nagyon lassan, fokozatosan szoktassuk bőrünket a nap sugaraihoz, és soha ne sütkérezzünk minőségi, biztonságos fényvédelmet biztosító napozó készítmény felvitele nélkül! Ezzel ugyanis megadjuk bőrünknek az esélyt, hogy természetes védekező rendszerét is aktiválja. Manapság a legújabb tudományos kutatások eredményeit felhasználó napozószerek kaphatók minden korosztály és bőrtípus számára. Érdemes rászánni az időt az alapos címkeolvasgatásra, mielőtt végleges vásárlási döntést hozunk. Van számos olyan napvédő, amely képes megakadályozni a bőr kötőszövetének roncsolódását, viszont tartóssá teszi a napozás jótékony hatásait, hidratálva a bőrt, és garantálva az egyenletes és kockázatmentes barnulást. Figyeljünk a csomagolás feliratán arra is, milyen mértékben vízálló a termék, és ennek megfelelően rendszeresen kenjük újra magunkat, ha vízben voltunk. Arra is figyeljünk, hogy a víz felszínén (szörfözés, csónakázás közben) való napozás esetén erőtelljesebb fényvédelemre van szükségünk, mert a víz tükörként veri vissza a napsugarakat, és erejük megduplázódik. Az UV-sugarak 60%-a képes 50 cm mélyen a vízbe hatolni, és hatása azonos azzal, mintha a homokos parton heverve érne a nap! A nedves bőr sokkal több UV-sugarat enged át, és a bőrön maradó tengervíz cseppekben lévő sókristályok is elősegítik a leégést. Ezért nem felesleges fáradság minden tengeri lubickolás után beállni az édesvizes zuhany alá!

A tűző nap ellen a szem hunyorgással védekezik, ami viszont a szemhéj és a szemkörnyék érzékeny bőrének folyamatos mozgásával jár. E mozgások következménye a szem körüli ráncok kialakulása, illetve a felső szemhéj bőrének megereszkedése. A kozmetikai ipar figyelmét sem kerülte el ez a tény, és rekordgyorsasággal kifejlesztették a napozáshoz ajánlott szemápolókat, többféle UV-védelmi faktorral felszerelve. Ne tekintsük luxuskiadásnak, éljünk vele!

Napozás után a bőr akkor is szomjazik, ha hidratáló napozószert használtunk: mindenképp sokat veszít nedvesség- és zsírtartalmából is. Ezek pótlása tehát kötelező ahhoz, hogy a bőr rugalmasságát és a megszerzett színt is tartósan megőrizzük. Könnyű, nem zsíros, kifejezetten napozás utáni ápolásra kifejlesztett készítményt használjunk, amely az enyhe bőrpírra is azonnal enyhülést hoz.

Ha valamennyi gondos óvintézkedés ellenére mégis megkap a valamelyik testrészünkön, ősi enyhülést hozó gyógyír a tejföl, joghurt vagy kefír. Azonnal hűsít és hidratál, még ha a forró bőrre kenve illatuk nem túl kellemes is. Apropó, illat: soha ne használjunk napozáshoz készülődve alkoholos, illóolajos kölnit, parfümöt, mert a napozás hatására akár örökre szóló emléket is beszerezhetünk a fújás helyén keletkező bőrelszíneződés formájában.

Tavalyról megmaradt, napozáshoz való szereket akkor se használjunk, ha a hűtőszekrényben átteleltettük, és a szavatossági idő még érvényes. Ez azért fontos, mert a nagy hőváltozás hatására jelentősen csökken a termék fényvédő-képessége. Ez egyedül akkor nem érvényes intelem, ha a termék bontatlan, és levegővel, vízzel még nem érintkezett.

Jelen írásunk a Gastroyal Zsírégető Magazinjának archívumából származik és több mint 12 hónapja nem frissült. Ezért tartalmazhat olyan adatokat és információkat, amelyek már nem érvényesek és nem feltétlenül tükrözi a Gastroyal jelenlegi szakmai álláspontját.