zsírégető magazin

Az egészséges táplálkozás alapjai

A kiegyensúlyozott étrend megfelelő mennyiségben tartalmazza azokat a tápanyagokat, energiát, amelyre az adott egyénnek szüksége van. A különböző emberek szükséglete más és más, ám az alapelvek mindenkire vonatkoznak.

Ételeink alapját a különféle élelmiszerek képezik. Ezért is fontos már a bevásárló lista megírásakor elgondolkoznunk, hogy a megfelelő alapanyagokat válasszuk. Néhány apró változtatás is sokat számíthat egészségünk szempontjából. Sokan ismerik már az egészséges táplálkozás alapelveit, mégsem változtatnak semmit a nem megfelelő szokásaikon, kifogásokat keresve, például, hogy ami egészséges, az biztos kevésbé ízletes. Igazándiból az ember önmagával alkudozik. Magának tesz jót, ha egy kicsit odafigyel, és magának árt, ha figyelmen kívül hagyva teste jelzéseit, nem változtat akkor sem, amikor tudja, mit kéne lépnie.

Az egészséges táplálkozás alapjai
A kiegyensúlyozott étrend megfelelő mennyiségben tartalmazza azokat a tápanyagokat, energiát, amelyre az adott egyénnek szüksége van.

Aki szeretne "jó útra térni" a táplálkozás terén, kezdje apró változtatásokkal. Néhány ötlet, hogyan tegyük egészségesebbé ételeinket az alapanyagok megválogatásával:

1. Válasszunk gluténmentes vagy teljes kiőrlésű esetleg csökkentett szénhidráttartalmú kenyeret, pékárut, lisztet, tésztát, ha rizsről van szó, akkor pedig a barna változatot!

Ezeknek magasabb a rosttartalma, kevesebb felszívódó szénhidrátot tartalmaznak, ezáltal nem emelik olyan gyorsan a vércukorszintet.

2. A zöldségek és gyümölcsök közül az idénynek megfelelően válogassunk, és fogyasszunk belőlük minél többet nyersen!

A még zölden leszedett, érlelőkben tárolt, és hosszú ideig szállított termékek nem vehetik fel a versenyt azokkal az érett zöldségekkel és gyümölcsökkel, melyeket szezonban, hazai termelőktől vásárolhatunk meg. Rendszeres fogyasztásuk magas rost- és vitamintartalmuknál fogva előnyös az egészségre nézve.

3. Tejek és tejtermékek közül a laktózmentes és az alacsonyabb zsírtartalmúakat jobb előnyben részesíteni.

A sajtok közül is inkább a zsírosabb fajták a kedvencek, de ezeknek általában light változata is létezik. Figyeljünk arra is, hogy a hosszan érlelt, kemény sajtok ilyen pl.: a parmezán sok fogyókúrás és egészséges étrendbe pl.: a paleo étrendben is belefér, nemhiába! Egy próbát megér! A joghurtoknál nem csak a zsírtartalomra kell ügyelni, az ízesített vagy gyümölcsös termékek rengeteg hozzáadott cukrot tartalmazhatnak, melyek kiiktatása szintén hasznos lenne.

4. Húsok, húskészítmények, halak: gondos válogatással itt is sok feleslegesen elfogyasztott "rossz" zsírtól kímélhetjük meg magunkat és ereinket.

A húsféleségek közül a soványabb szárnyashúsokat javasolt gyakrabban fogyasztani, a sertés- és marhahús ellenében. A tengeri halakban található zsírok összetétele kedvezőbbnek mondható, mint a hazai fajtáké, így inkább ezek javasolhatók. Az édesvízi halak közül viszont a busa fogyasztása is ajánlott, omega-3 zsírsavtartalmánál fogva. Ezek a zsírsavak megfelelő mennyiségben fogyasztva védő hatással vannak a szív- és érrendszerre.

5. Az sem mindegy, hogy milyen zsiradékkal sütünk-főzünk.

A növényi zsírok előnye ilyen pl.: a főzésre alkalmas olíva-, kókusz olaj, az állati eredetűekkel szemben, hogy nem tartalmaznak koleszterint. Amennyiben az étel elkészítése mégis az állati eredetű zsiradékot kívánja, válasszuk a liba-, kacsa-, vagy az egyre jobban kedvelt mangalica zsírt. Saláták öntetéhez kiváló alapanyag az olíva-, tökmag-, mák-, és egyéb ízlésnek megfelelő hidegen sajtolt mag olajak, melyek magas antioxidáns hatása kedvezően befolyásolhatja a vérzsírszintet.

6. A fűszerek közül a frisseknek magasabb a vitamintartalma, mellesleg dekorációnak sem utolsók.

Köztudott, hogy sok sót fogyasztunk, mégis ezt még mindig hangsúlyozni kell. A kelleténél több nátrium bevitelét csökkentett nátriumtartalmú sóval, hasonló ízhatás mellett mérsékelhetjük.

7. A hozzáadott cukor fogyasztásának csökkentése is szükséges.

Helyette cukorhelyettesítő anyagokat használhatunk, mint például a stevia, eritrit, xilit, amelyek a természetben is megtalálható cukoralkoholok.

Ez csak néhány kiragadott példa volt a számtalan apróság közül, amit igazán megtehetünk magunkért.